I 2022 blir det fotball-VM i adventstiden

Under det kommende verdensmesterskapet i fotball, blir det garantert masse spenning og mange gode kamper. Om du ser frem til nok et mesterskap i juni/juli, må du imidlertid endre på planene dine. Det neste mesterskapet vil ikke bli avviklet på sommeren. For første gang blir det fotball-VM på vinteren. VM 2022 i Qatar vil nemlig bli avviklet i adventstiden, så neste år vil mesterskapsfotballen konkurrere med juleshopping og juletrejakt.

BOOKMAKERE
FUNKSJONER
BONUS
VURDERING
SPILL NÅ
1
200% opptil 100 EUR
2
100% opp till 2000 NOK
3
100% opptil 2000 NOK
4
100% opptil 3000 NOK
5
5 x 20 EUR gratisspill
6
100% opptil 5.000 kr

Et mesterskap med 64 kamper

Fotball-VM i 2022 vil bli avviklet i perioden 21. november til 18. desember. Et nytt tidspunkt for et mesterskap, men selve formatet vil være det samme som vi er blitt vant til i de siste mesterskapene.  Når fotball-VM starter er det 32 land som er plassert i åtte puljer med fire lag i hver. De to beste lagene i hver pulje går videre til utslagsrundene, hvor det er vinn eller forsvinn i åttendedelsfinalene, kvartfinalene og semifinalene, før medaljene deles ut i bronsefinalen og selve VM-finalen. Før VM-troféet deles ut, innebærer det hele 64 kamper.

VM 2022 i Qatar har vært omstridt

Helt siden fotball-VM ble tildelt Qatar, har det vært en omstridt tildeling. Mesterskapet ble som vanlig tildelt med planlagt avvikling på sommeren. Dette forandret seg imidlertid ganske fort etter tildelingen, da de høye herrer i Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, oppdaget at det kan være rett så varmt i Qatar på sommeren.

Alle som har sett på et verdenskart eller en globus skjønner det raskt, men det spilte tydeligvis ingen rolle for delegatene som tildelte Qatar mesterskapet. Det at ørkenstaten i det hele tatt fikk mesterskapet i konkurranse med land som USA, Japan, Sør-Korea og Australia, verserer det mange historier om. Uten å gå nærmere inn på dem, er det uansett et uomtvistelig faktum at av de 22 delegatene som tildelte Qatar fotball-VM, så er 16 av disse i ettertid blitt enten suspendert, siktet eller havnet i fengsel.

På sommeren er gjennomsnittstemperaturen 41 grader når de planlagte kampene etter planen skulle spilles. Det er selvsagt alt for varmt, og det endte til slutt med at FIFA flyttet mesterskapet til vinteren. Dette ble endelig bekreftet i juli 2018 under fotball-VM i Russland.

Tildelingen av mesterskapet har vært omstridt. Det samme har betingelsene alle gjestearbeiderne som skal bygger nye stadioner og annen infrastruktur som behøves til mesterskapet, arbeider under vært. Internasjonal kritikk har nok bedret vilkårene, men det er blitt betegnet som «slavearbeid», og hittil er over 6 500 personer døde i forbindelse med dette arbeidet.

VM i fotball for 22. andre gang

Det kommende mesterskapet i Qatar vil bli det 22. verdensmesterskapet i fotball. Det første mesterskapet ble arrangert i Uruguay i 1930. Deretter fulgte to mesterskap i henholdsvis 1934 og 1938, før andre verdenskrig satte en stopper for de planlagte mesterskapene i 1942 og 1946. Det fjerde mesterskapet ble arrangert i 1950, med Brasil som vertskap.

Etter den tid har det vært en kontinuerlig rekke med mesterskap hvert fjerde år. Medregnet Qatar er det 18 land som har arrangert ett eller flere mesterskap. Fem land har arrangert fotball-VM to ganger. Det er landene Mexico, Brasil, Tyskland, Frankrike og Italia.

Brasil har flest VM-titler

Fotball er som religion i Brasil, og det er også den sør-amerikanske fotballstorheten som har vunnet fotball-VM flest ganger. Landet med sambafotballen har klart å vinne VM hele fem ganger. Det skjedde i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002. Nest flest titler er det de to europeiske fotballstorhetene Tyskland og Italia som har. Fire ganger har de klart å vinne en VM-turnering. Italia vant to mesterskap på rad i 1934 og 1938, men måtte vente helt til 1982 på den neste tittelen. Det fjerde mesterskapet vant de i 2006. Tyskland vant VM i 1954, 1972, 1990 og 2014.

Tre nasjoner har klart å vinne fotball-VM to ganger. Det er Uruguay, Argentina og Frankrike. England og Spania er blitt verdensmestere en gang hver. Det innebærer at åtte nasjoner er blitt verdensmester i fotball minst en gang.

Brasil har flest VM-titler, men det er Tyskland som kan skryte av å ha kommet til flest VM-finaler. Hele åtte ganger har Tyskland vært i en VM-finale. Deretter følger Brasil og Italia med henholdsvis syv og seks finaleopptredener. Frankrike og Nederland har kommet til finalen tre ganger hver. Det er til sammen 13 land som er kommer til VM-finalen en eller flere ganger.

Seks land har også hatt gleden av å vinne fotball-VM på hjemmebane. Det er landene Tyskland, Argentina, Frankrike, England, Italia og Uruguay. Selv om de ikke har flest finaler, er England, Spania og Uruguay de eneste landene som har gått seirende ut av de VM-finalene som de har spilt.

Hvilke land kommer til VM i 2022?

Det er kun Qatar som vertsnasjon, som allerede er klare for VM i 2022. Alle andre land spiller kvalifiseringer rundt omkring i sine verdensdeler. Det er dermed fortsatt åpent hvilke nasjoner vi vil se under det kommende mesterskapet, men det er grunn til å anta at de fleste turneringsgjengangerne vil klare å kvalifisere seg. Imidlertid kan man aldri være helt sikker på dette. Et godt eksempel på det er Italia, som ikke klarte å kvalifisere seg til VM i 2018.

Brasil er det eneste landet som spilt i alle verdensmesterskap som er bitt avviklet, med 21 mesterskapsopptredener. Nest flest deltagelser har Tyskland med 19, mens Italia og Argentina har deltatt i henholdsvis 18 og 17 mesterskap. Mexico har kommet seg til fotball-VM 16 ganger, mens Spania, Frankrike og England har klart det samme 15 ganger hver.

Vil Norge klare å kvalifisere seg til VM for første gang siden 1998?

Norge har vært med i fotball-VM tre ganger. Første gang i 1938 og deretter i 1994 og 1998. Det betyr at det nå er 24 år siden forrige gang Norge deltok i VM. Vi spilte også i fotball-EM, i år 2000, men siden den gang er det blitt mye stang ut i kvalifiseringer og playoff til de store fotballmesterskapene.

Etter seks av ti spilte kvalifiseringskamper ligger Norge som nummer to i gruppen med like mange poeng som Nederland. To poeng bak følger Tyrkia. De andre lagene i gruppen er Latvia, Gibraltar og Montenegro. Den norske beholdningen så langt er fire seire, en uavgjortkamp og ett tap. Det ser dermed lovende ut, men mye kan skje på de siste fire kampene. Det er kun seier i gruppen som gir direkte kvalifisering til fotball-VM, mens andreplassen gir en ekstra sjanse via playoff. Det ligger dermed an til en spennende høst før det blir klart om det blir VM-deltagelse for Ståle Solbakkens menn for første gang siden 1998.